Kundinformation: Vi säkrar upp och förbättrar skyddet i Windowsmiljön

Written by Ballou. Posted in Support, Webbhotell

För att ytterligare säkra upp och förbättra din trygghet i vår nya Windowsmiljö har vi aktiverat ett skydd mot skadlig kod. Detta för att kunna identifiera skadlig kod i filer som ligger på dessa servrar.

De flesta filer som idag ligger på en delad webbmiljö är kodade på olika sätt och fungerar inte som vanliga filer på en dator. En elak person kan därför gömma instruktioner och funktioner på en mängd sätt som gör dem näst intill omöjliga att upptäcka med ett vanligt öga. Den kan använda flera filer som i sig är ofarliga men när en besökare på en hemsida läser in filen slås dessa samman och kan på så vis aktivera skadlig kod. Detta är många gånger anledningen till att ett vanligt virusprogram inte hittar faran.

Vi använder oss av ClamAV som sedan många år tillbaka jobbat som en aktiv community för att kunna identifiera även dessa hot. Deras erfarenhet och kunskap kommer fram i detta verktyg. Som ett enskilt virusprogram på en dator sticker det nog inte ut mer än något annat men på en server visar det sin styrka. Men för att det ska vara effektivt för er som användare anser vi att ni själva ska vara med och bestämma över era filer och vad ni vill göra med dessa. Därför har vi gjort det möjligt för er att sköta allt från er kontrollpanel.

Många aktörer på marknaden har liknande funktioner men skillnaden är att de raderar allt, i bästa fall får användaren ett mail med information om vad som hänt men utan att kunna påverka något. Det som sker hos oss om en skadlig fil hittas är att hemsidan med tillhörande applikation stoppas. Det går sedan inte att starta den innan en ny scan har gått igenom utan att hitta några skadliga filer. Du som användare kan se exakt vilka filer den har hittat och var de finns. Du kan sedan logga in och välja att radera filerna själv och eventuellt återställa egna backupfiler. När du är redo kör du en ny scan av sidan. Om nu allt är OK kan du starta hemsidan igen.

Tänk på att många gånger är det inte du som användare som skapat dessa skadliga filer utan någon annan har via ett formulär eller annan funktion på hemsidan lyckats skapa filerna eller ändra befintliga filer.
Det är därför vi åter vill påminna er om hur otroligt viktigt det är att hela tiden uppdatera sin kod och sina versioner av script som WordPress, Joomla etc.

Vi har skapat en guide som hjälper dig att hantera ev. frågor kring detta. Guiden finns på svenska och engelska.

Svenska:
https://minasidor.ballou.se/knowledgebase.php?action=displayarticle&id=886&language=swedish

Engelska:
https://minasidor.ballou.se/knowledgebase.php?action=displayarticle&id=886&language=english

Trackback from your site.

Leave a comment