Läs om 6 fördelar med molntjänster

Written by Victoria Lindén. Posted in Molndrift

Det finns många fördelar med att använda molntjänster hos en extern molnleverantör. För många företag innebär det en ökad flexibilitet men även minskade kostnader, tidsbesparingar och tillgång till it- och säkerhetskompetens. Dagarna då man köpte in hårdvara för servrar, operativsystem, nätverk, lagring, säkerhet och så vidare är förbi.

Att outsourca och inte ha funktioner som CRM-system, webbhotell och e-post i egen regi har förekommit under många år. Men att anlita en extern partner för kritisk IT-drift såsom databas och filservrar, lagring av dokument eller företagskritiska applikationer och dessutom lägga det i molnet får fortfarande många företag att tveka.

Oavsett vilken tjänstenivå av molntjänster ni är ute efter; Software-as-a-service (Saas), Infrastructure-as-a-Service (Iaas) eller Platform-as-a-Service (PaaS), så finns det stora fördelar att hämta.

Här är sex snabba fördelar med molntjänster!

 1. Kostnadsbesparingar

  Att använda molntjänster kan spara företag många kronor varje år. Områden där man ser besparingar är:
  •    Minskade hårdvarukostnader – serverhårdvara, kablar, kyla och så vidare är inte längre nödvändiga.
  •    Personalkostnader och omkostnader för IT-personal kan minska.
  •    Energikostnaderna kan minska.

  Företagen kan minska storleken på sina datahallar eller ta bort dem helt. Minskningen av antalet servrar, programvarukostnader och antalet anställda kan minska IT-kostnaderna utan att påverka företagets IT-kapacitet.

  En av fördelarna med molntjänster är att ni ändrar fasta kostnader till rörliga kostnader vilket i sin tur leder till en mer kostnadseffektiv lösning. Molntjänster bygger på att ni betalar för precis den kapacitet ni nyttjat.

 2. Tidsbesparingar vid installationer och uppdateringar

  Att uppdatera till nya operativsystem och mjukvaror eller göra programuppdateringar kan vara en tidskrävande process. En fördel med molntjänster är att molnleverantörer har experter som hela tiden ligger i framkant kunskapsmässigt och tar hand om regelbundna programuppdateringar, inklusive säkerhetsuppdateringar, åt er vilket gör att ni inte behöver upprätthålla systemen själva. Övervakning, patchhantering och uppgraderingar är rutinmässiga sysslor för molnleverantörer.  Uppdatering innebär inte bara nya funktioner utan också att sårbarheter i gamla versioner försvinner. Sårbarheter i gamla versioner är en vanlig ingång för hackare och därför är det verkligen värt att ha bra rutiner för uppdateringar.

 3. Tillgång till bättre prestanda och fler funktioner

  Genom att anlita en molnleverantör får ni tillgång till prestanda som är mycket högre än vad ett mindre företag ofta har råd att investera i internt. Genom att en molnleverantör har många kunder med olika behov så får ni också tillgång till funktioner och versioner till mycket lägre kostnader än om man driver det i egen regi. En annan fördel med molntjänster är att leverantörerna hela tiden jobbar med att optimera prestandan vilket man internt i ett företag med en annan kärnverksamhet inte har möjlighet att göra.

 4. Möjlighet att snabbt skala upp och ner

  Molnbaserade tjänster är idealiska för företag som växer eller har skiftande driftbehov. En av de största fördelarna med molntjänster är ju nämligen att ert företag kan skala upp eller ner er serverkapacitet snabbt för att passa er situation och ert lagringsbehov.  Det här innebär ju att ni kan uppnå en flexibilitet som annars skulle vara svår eller kanske till och med omöjlig att uppnå i egen regi. Det kan ju till exempel vara så att ni behöver extra kapacitet på er webbplats i samband med en kampanj eller vissa tider på dygnet, eller att man vill ha möjlighet att testa en ny idé. Ni kan sedan lika snabbt skala ner och stänga servrar när ni behöver utan att känna att ni gjort onödiga investeringar.

  Det här är innebär ju också att ni som företag blir mer miljövänliga. När era behov varierar och ni skalar serverkapacitet upp och ner när det passar er så använder ni ju endast precis det ni behöver. Ni förbrukar inte mer energi än vad ni behöver och gör därför inte mer miljöpåverkan än vad som är nödvändigt.

 5. Högre säkerhet och bättre tillgänglighet

  En fördel med molntjänster är att en molnleverantör har flera datahallar, flera internet-anslutningar och replikering av data mellan de olika datahallarna. Inträffar det en driftstörning så blir påverkan minimal. Molnleverantören har dessutom övervakning dygnet runt och hanterar backuper. Säkerhetsåtgärder blir billigare att implementera om de införs i stor skala och därför får ni mer säkerhet för pengarna genom att använda molntjänster jämfört med att i egen regi investera i den säkerhet ni behöver.

  Molnleverantörer tar skydd mot skadlig kod, hackare och andra intrång på största allvar och man övervakar och uppdaterar ständigt sina säkerhetssystem. De flesta mindre företag som väljer att anlita en molnleverantör får därmed en mer frekvent och säker backuplösning än de man har innan.Att skydda era system, dokument och annan data är ett viktigt arbete. Oavsett om ni drabbas av strömavbrott, datorhaveri eller kanske stöld så kan ni komma åt data som lagrats i molnet från vilken dator som helst som har en internetuppkoppling. Förlusten av känslig data är ofta större än förlusten av själva arbetsenheten. Att kunna komma åt er data igen snabbt ger er möjlighet att bedriva verksamheten som vanligt vilket minimerar eventuella driftstopp och minskad produktivitet.

 6. Ger möjlighet till ett flexibelt arbetssätt

  Med molnbaserade program finns det tillgängligt för era anställda oavsett var de befinner sig i världen. Det här tillför mobilitet till ett företag då de anställda kan arbeta var som helst via smarta telefoner och surfplattor. Era medarbetare kan sitta till exempel hemma eller hos kunden och på ett enkelt sätt arbeta med tillgång till exakt samma saker som på kontoret.

  Alla medarbetare vill ha åtkomst till den absolut senaste versionen av dokument och filer. Med molnapplikationer har det aldrig varit enklare att dela filer. Genom att samla alla dokument på ett och samma ställe och göra det tillgängligt överallt ifrån så har man skapat en grund för effektivt samarbete. Läs mer om fördelar med en mobil arbetsplats i vår bloggartikel “10 bästa tipsen för en mobil och attraktiv arbetsplats“.

 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det finns flera fördelar med molntjänster:

•    Kostnadsbesparingar
•    Tidsbesparingar
•    Tillgång till bättre prestanda och fler funktioner
•    Möjlighet att skala upp och ner
•    Högre säkerhet
•    Möjlighet till ett flexibelt arbetssätt

Du kan även läsa vidare om ytterligare fördelar i vår bloggartikel “Moln eller drift i egen regi? Det ena behöver inte utesluta det andra!

Vill ni ha ytterligare vägledning när ni funderar kring molntjänster? Ladda gärna ner rapporten “Så vässar företag sin konkurrenskraft med modern IT” som Microsoft tagit fram genom att ange dina uppgifter här nedan. När du fyllt i uppgifterna och klickat Ladda Ner så är det bara att klicka på länken till dokumentet som dykt upp.


 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment