PTS vill begränsa ordet “bank” – vad blir nästa ord?

Written by Ballou. Posted in Branschföreningen, Domäner

PTS har under en tid utrett huruvida ordet ”bank” skall få förekomma i domännamn som inte är direkt kopplade till direkt bankverksamhet. Under gårdagen har PTS  i ett remissvar anmodat att .SE stiftelsen, som förvaltar toppdomänen .se, ska upprätta spärrlistor så att domäner innehållande ordet ”bank” inte får användas av verksamheter eller organisationer som inte bedriver bank eller finansverksamhet. Detta är mycket problematiskt, anser vi på Ballou.

Det kan omöjligt vara någon annan än PTS och bankföreningen som tycker detta är bra.  Att vissa organisationer skall kunna hävda sin rätt till vissa namnslag i domännamn är en oroväckande trend som istället begränsar internet. Snart kan vi kanske inte kalla oss för webbhotell för att det inkräktar på någon hotellkedjas renommé.

Ska endast den som skriker högst, det vill säga, har starkaste lobbyn lyckas hävda rätt till vissa ord eller får alla branscher samma chans att stänga andra ute? Isåfall är det verkligen hög tid att webbhotellens branschförening, som vi pratat om länge nu, sätter igång. Och kommer Simon Bank, sportjournalist på Aftonbladet, att tvingas byta namn…?

Registrar.se, där vi sitter med i styrelsen, kommer med stor sannolikhet att protestera tydligt och bestämt mot detta.

Läs mer på PTS

Trackback from your site.

Comments (6)

 • AM

  |

  […] […]

  Reply

 • Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

  |

  Webbhotell rasar mot PTS förbud mot ”bank” i .se-domäner…

  Post- och Telestyrelsen (PTS) har beslutat att alla .se-domäner som innehåller ordet bank ska förprövas. Enligt webbhotell och domänregistrerare måste beslutet stoppas, eftersom det är ett första steg mot statlig censur av domännamn.
  Webbhotel…

  Reply

 • Erik

  |

  Alla andra än Bankföreningen och PTS – ja, till och med dom, är välkomna att protestera mot detta i uppropet på:

  http://www.namnbank.se

  Reply

Leave a comment