Fredagsläsning: bli rekommenderad av dina läsare

Written by Ballou. Posted in Blandat, Google, Tips

Internet har gått från att vara en plats där folk söker efter saker till att bli en plats där folk rekommenderar saker. Det är numera lika viktigt att vara rekommenderbar som det är att hamna rätt i sökmotorer.

Det är dock något enklare att lägga grunden för rekommendationer än det är att optimera sig för sökmotorer; Ballou visar dig lite lätta tips här.

Om du läser en bra text på nätet vill du kanske rekommendera den till andra. Om texten ifråga gör det lätt för dig och på tydlig plats erbjuder en rekommendationsknapp ökar chansen för att du verkligen också ska göra det, jämfört med om du själv måste göra allt jobb.

Sådana knappar finns redan klara att använda på respektive nätverk – men hur gör man? Jo, du använder antingen koder eller plugins, vi tänkte presentera lite olika koder samt vanliga plugins till WordPress.

Koderna lägger du in på de sidor där du vill att knappen ska ligga, det kräver såklart att du har tillgång till sidorna via FTP eller liknande. Plugins till WordPress är lite enklare, de sköter sig själva beroende på hur du konfigurerar dem.

 

Facebook

De flesta sajter har i dag en Gilla- eller Rekommendera-knapp för att läsaren lätt ska kunna sprida länken till sitt nätverk, förutsatt att denne är inloggad på Facebook, såklart. Koden du behöver tas enklast fram genom att du besöker Facebooks egen formulärsida, som du hittar här.

Koden finns i två versioner, antingen en som använder iFrame eller en som använder XFBML. Den senare är mer flexibel men kräver Facebooks Javascript SDK. För att slippa tekniskt krångel föreslår vi att du provar den senare först och om det inte fungerar, välj iFrame-versionen.

Och kanske vill du inte ha texten på engelska? Med iFrame-versionen kommer texten att vara på det språk som är inställt i användarens Facebook-profil, men i XFBML-versionen kan du själv påverka det. Standardkoden i XFBML-versionen ser ut ungefär så här:

<div id=”fb-root”></div>
<script>
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({appId: ‘your app id’, status: true, cookie: true,
xfbml: true});
};
(function() {
var e = document.createElement(‘script’); e.async = true;
e.src = document.location.protocol +
‘//connect.facebook.net/en_US/all.js’;
document.getElementById(‘fb-root’).appendChild(e);
}());
</script>

Om du i tionde raden ändrar “en_US” till “sv_SE” kommer texten omedelbart att bli svenska istället för engelska. Ändrar du till “es_ES” blir det spanska, och så vidare.

Om du använder WordPress kan du istället använda en av många plugins. Vi på Ballou använder till exempel FBLikeButton, men det finns som sagt mängder av andra plugins.

 

Google+

Google+ har sin alldeles speciella +1-knapp som utmanar Facebook. Denna kan du också lägga på din sajt genom att automatiskt generera en kod på denna sida.

Tillvägagångssättet är något klurigare eftersom du behöver två kodsnuttar, en som ska ligga inom <head>- eller precis före din </body>-tagg på din sida och en som ska ligga där du vill ha knappen. Språket ställer du in direkt i formuläret, så det är inga problem.

Till WordPress har det kommit en hel del plugins redan, trots att Google+ fortfarande är relativt nytt, och den vi använder här på Balloubloggen heter Google +1 Button Advanced och sköter också det mesta själv.

 

Twitter

Givetvis har även Twitter gjort en knapp som du kan generera kod till. Du hittar den på denna sida och det fungerar snarlikt de övriga ovan.

Till WordPress finns otroligt många Twitter-plugins att välja mellan och vi här på Balloubloggen använder WP Twitter Button, som vi tycker är liten och behändig.

 

Det var det – skulle du stöta på problem är det bara att kommentera här nedan så får vi se om vi kan lösa det tillsammans. Här har vi redogjort för en plugin per nätverk; givetvis finns det plugins som tar hand om samtliga dessa nätverk och fler därtill – vi har mest velat peka på olika plugins för att du ska kunna välja vilket nätverk du vill skapa knapp till.

Lycka till!

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment