8 saker att tänka på när du väljer leverantör av molntjänster

Written by Victoria Lindén. Posted in Blandat, Molndrift

Välja molnleverantörAtt välja rätt leverantör av molntjänster för ert företag kräver mer än att bara besöka den blivande leverantörernas hemsida och att läsa recensioner på andra webbplatser.

Är ni är ute efter en molntjänst där ni själva skapar och hanterar er infrastruktur via en kontrollpanel? Eller söker ni en leverantör av molntjänster som hjälper er med allt från design, drift och löpande förvaltning? Är ni i färd att migrera till molnet nu eller är ni redan där med viss infrastruktur? Oavsett är det viktigt att tänka till kring hur man gör sitt val av molnleverantör. Vi listar här 8 både tekniska och affärsmässiga överväganden som ni behöver göra.

1.    Kompetens

Oavsett om ni själva vill hantera er molninfrastruktur eller om ni vill ha en driftpartner som tar hela ansvaret så blir molnleverantören ett oerhört viktigt bollplank åt er. Välj en leverantör av molntjänster som har erfarenhet i branschen och expertkunskaper som ger er de bästa förutsättningarna. En molnleverantör ska ha kunskaper som gör att de kan ta ett helhetsgrepp när det gäller er infrastruktur.

Söker ni en driftpartner för era molntjänster så ska ni kunna räkna med att de kan designa en lösning som passar just er. En molnexpert ska vara proaktiv och kunna ligga i framkant åt er och därför ha de bästa möjligheterna för att föreslå den design och molnlösning som är bäst för just er.

2.    Tillförlitlighet

Hur tillförlitlig är leverantören av molntjänster? Kan molnservrarna hantera hög belastning och garantera upptid? Maximal tillgänglighet kan innebära att leverantören har flera datahallar, flera internetanslutningar och dubblerad infrastruktur. Inträffar det en driftstörning så ska påverkan bli minimal. Ni ska kunna ställa höga krav när det gäller tillförlitlighet, ett driftstopp kan innebära förlorad produktivitet för företaget. Med beprövade molntjänster och en bra driftpartner i ryggen kan ni säkra upp för långa driftstopp.

Har ni en webbplats som ska hanteras i er molnmiljö så se till att ni samarbetar med en pålitlig hostingleverantör. En trygg och stabil drift för er webbplats är ofta affärskritiskt för ett företag. Kanske varierar belastningen över tid och då gäller det att kunna ta höjd för topparna. Här finns det molntjänster att koppla på om ni tillfälligt behöver mer kapacitet, läs till exempel vidare om Ballous CDN tjänst här.

3.    Prissättning

Se till att ni tittar igenom prissättningsplaner innan ni bestämmer er för leverantör av molntjänster. Vissa molnleverantörer gör anspråk på att alltid ha de lägsta priserna men det behöver inte automatiskt betyda att det kommer innebära besparingar för er. Utan titta även på eventuella fasta kostnader och om avtalet bygger till exempel på långa bindningstider eller förskottsbetalningar.

Om ni är ute efter en molntjänst där ni själva ska skapa och hantera er infrastruktur så råder vi er att registrera er för ett molnkonto som erbjuder flexibel prissättning. En tjänst och leverantör som tillåter er att skala upp och ner beroende på hur ert IT-behov ser ut för stunden och där du sedan betalar i efterskott endast för det du faktiskt nyttjat. Se också till att ni enkelt kan följa era resurser och de faktiska kostnaderna i er kontrollpanel.

4.    Säkerhet

I takt med att intrång och skadliga programvaror ökar ställs allt högre krav på säker lagring av dokument och filer. Att anlita en molnleverantör innebär ofta en säkrare miljö, allra helst för ett mindre företag som inte har kapacitet och möjlighet att själva ha den säkerhet som behövs. Leverantörer av molntjänster tar skydd mot skadlig kod, hackare och andra intrång på största allvar och man övervakar och uppdaterar ständigt sina säkerhetssystem.

Titta på vad molnleverantören har för rutiner kring övervakning, säkerhetsuppdateringar och hur de hanterar backuper. Titta på vilka avtal som finns kring servicenivåer, säkerhet och datasäkerhet. Fråga efter SLA-krav och så vidare. Det sista ni vill göra är att kompromissa med er viktiga företagsinformation eller tillgängligheten på era driftsatta system.

5.    Enkelhet

Det allra enklaste kan ju vara att skaffa en driftpartner och leverantör av molntjänster som sköter allt från design och förvaltning till övervakning. I det fallet tycker vi att ni ska titta på hur enkelt det är att samarbeta med leverantören, till exempel hur enkelt det är att komma i kontakt med dem. Hur ser leverantörens organisation ut och hur hanteras kunderna? Titta också på hur enkla tjänsterna som de tillhandahåller är.

Ska ni själva administrera era molntjänster bör det finnas en enkel kontrollpanel för er IT-personal att hantera. Det krävs att allt går att hantera, kontrollera och underhålla effektivt och enkelt. Här kan ni till exempel titta på Ballou Moln som är en sådan tjänst. Kort sagt – hitta en leverantör av molntjänster som är enkel att samarbeta med och som har tjänster som är enkla att använda.

6.    Integration

Ni som ännu inte finns i molnet kanske känner er osäkra när det gäller att migrera hela er infrastruktur till molnet eftersom er on premise-lösning faktiskt används väldigt mycket och fungerar på ett bra sätt. Om ni ändå ser en potential i en molnlösning för er verksamhet så kan ni hitta en leverantör av molntjänster som hjälper er att integrera nya molnlösningar med er befintliga on premise-lösning.

Med en hybrid molnleverantör behöver ni inte bestämma er för en driftlösning – med ett flexibelt leveranssätt kombinerar vi olika driftlösningar så att det passar just er verksamhet. Här är det viktigt att titta på vilken möjlighet och kompetens molnleverantören har att designa en hybrid driftlösning till er.

7.    Kunddriven verksamhet och support

Det är svårt att samarbeta med en molnleverantör som endast strävar efter vinst och försäljning. Se till att leverantören drivs av att ha nöjda kunder och att deras support har gott rykte. Det är viktigt att titta på hur enkelt det är att kontakta supporten och hur långa svarstider man behöver räkna med.

Det är också viktigt att det finns en kunddriven tjänsteutveckling. Med sina expertkunskaper ska en leverantör av molntjänster kontinuerligt se över era driftbehov och titta på utvecklingsmöjligheter. Kanske innebär det att det krävs en tjänsteutveckling hos leverantören och då ska det finnas utrymme för det. Ni ska kunna lita på att er drift kommer utvecklas i takt med att er verksamhet utvecklas och nya teknologier uppstår.

8.    En stabil leverantör av molntjänster

Ni bör överväga den finansiella stabiliteten hos molnleverantören och hur länge man funnits i branschen. Det är viktiga faktorer att beakta då en långsiktig partner är att föredra om ni ska lägga över hela eller en betydande del av er IT-miljö hos en molnleverantör. Titta på siffror och rapporter, det kan hjälpa er att avgöra vilket alternativ som är bäst för er.

Välj att tidigt i processen kontakta den molnleverantör som ni funderar på. Lyssna av och få en bild av hur de är som leverantör. Vilket engagemang verkar de ha i sina kunder? Ni ska kunna vara säkra på att ni väljer en stabil molnleverantör som ni kan räkna med finns där för er även lång tid framöver.

 

 

Molndrift har spelat stor roll för att förbättra många företags drift runt om i världen, framför allt eftersom man kan skala sin infrastruktur snabbt och enkelt och bara betala efter det man nyttjar. Förutom att det är kostnadseffektivt ger det också en driftseffektivitet då flexibiliteten gör att man kan reagera snabbare på utmaningar som uppstår. Ni kan läsa i en tidigare bloggpost vi gjort om 6 fördelar med molntjänsterFör att få ut maximal effekt gäller det dock att ni lägger kraft på att välja den molntjänst och den leverantör som passar just er och er verksamhet.

Gör en utvärdering vad som är viktigt för er och utgå då ifrån de punkter som vi beskrivit:
•    Kompetens
•    Tillförlitlighet
•    Prissättning
•    Säkerhet
•    Enkelhet
•    Integration
•    Kunddriven verksamhet & support
•    En stabil molnleverantör

Läs vidare

Ladda ner dokumentet här nedan för att läsa om våra kunder Royal Design som har lagt design för miljoner i Ballous moln. Ni kan se vad som varit viktigt för dem och vilka aspekter som de behövt ta hänsyn till i deras val.


Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment